enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

Gıda Kontrol Hizmetleri Ramazanla Birlikte Hız Kazanıyor

Gıda Kontrol Hizmetleri Ramazanla Birlikte Hız Kazanıyor
A+
A-

Bilindiği üzere, 5996 sayılı “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu” gereği, gıda zincirinin tüm aşamalarında tüketici sağlığının korunması ve güvenilir gıda arzının sağlanması Bakanlığımız sorumluluğundadır. Ülkemizde üretilen ve satışa sunulan gıda maddelerinin güvenirliliğine yönelik denetimler il bazında hazırlanan aylık denetim programları ile Bakanlığımızca ürün ve riskler bazında hazırlanan yıllık denetim programları çerçevesinde yürütülmektedir. Bakanlık faaliyetlerimizin özellikle ramazan ayı boyunca da aksatılmadan yürütülmesi önem arz etmektedir.

 

Konu ile ilgili açıklama yapan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürümüz İbrahim Sağlam “İl Müdürlüğü olarak yılbaşından bugüne kadar; 2022 yılı ramazan ayı denetimleri de dahil olmak üzere Samsun genelinde; 3500 gıda işletmesi denetlenmiş olup, yapılan bu denetimler neticesinde, 157 adet gıda numunesi alınmış ve denetimlerde uygunsuzluk görülen işletmelere 5996 Sayılı Kanun kapsamında 16 adet idari işlem karşılığında 280.083.TL idari para cezası uygulanmıştır.

 

Vatandaşlarımız tarafından Alo 174 Gıda hattına yapılan ihbarlar neticesinde 2023 yılı yılbaşından itibaren 140 bildirim alınmış olup, yapılan denetimlerde olumsuzluk tespit edilmesi sonucunda 4 işletmeye idari para cezası uygulanmıştır.

 

Ramazan ayı nedeni ile halkımızın beslenme alışkanlıklarında oluşacak değişiklikler göz önünde bulundurularak, tüketimi artacak ürünlerin (özellikle unlu mamuller, ekmek, tatlı, şeker ve şekerli mamuller, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri vb.) üretimini/satışını yapan işletmelerin denetimlerine ağırlık verilecektir.

 

Bu kapsamda tüketicilerin de ürün satın alırken ürünün üzerindeki etiket bilgilerini kontrol etmeleri, son tüketim tarihi geçmiş ürünleri almamaları gerekmektedir. Satış noktalarından teknik ve hijyenik koşullara uygun olmayan, açıkta satılan gıdalar ile ambalajı yırtılmış, bozulmuş ve deforme olmuş ürünlerin kesinlikle satın alınmaması gerekmektedir. Bunlara ek olarak vatandaşlarımıza daha iyi hizmet verebilmemiz için gıda ürünleri ile ilgili şikayetlerin Alo 174 Gıda Hattına bildirilmesi gerekmektedir. Yeni afetlerden uzak, yaralarımızı saracağımız, bereketli bir ramazan ayı diliyorum.” dedi.

 

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.