enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

İLKADIM’A BÜYÜK YATIRIM

İLKADIM’A BÜYÜK YATIRIM
A+
A-

Samsun Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı’ndan protokolle devraldığı eski Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin 121 yıllık binasını restore ederek Aile ve Yaşam Merkezi’ne dönüştürecek. Tarihi bina ve içinde bulunduğu alana yapılacak projenin ihalesinin kısa süre içinde yapılacağını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Torun, nine, dede, anne ve babanın bir arada olacağı bir merkez. Hepsini kendine çekecek olan bir merkez. Türkiye’de bu konsepte inşa edilmiş bir merkez yok” dedi.

İlkadım ilçesindeki 121 yıllık eski Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi binası ve bulunduğu alanda Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacak Aile ve Yaşam Merkezi ile bölge yeni bir dönüşüm yaşayacak. 2007 yılında meydana gelen yangın sonrasında atıl vaziyette duran bina yapılacak çalışma ile restore edilecek. Proje kapsamında, kadın eğitim merkezlerinin yanı sıra çocuklar ve gençler için de özel alanlar tasarlandı. Spor salonları, konferans ve sergi salonları ile müzik ve sanat atölyelerinin bulunduğu projede aynı zamanda bilim sınıfları, kütüphane, misafirhane ve bireysel çalışma alanları da yer alacak. Proje yeşile ve tarihe uyumlu olan konseptiyle dikkat çekecek.

 

 

‘TÜRKİYE’DE BU KONSEPTE İNŞA EDİLMİŞ BİR MERKEZ YOK’

 

 

 

Proje ihalesinin kısa süre içinde yapılacağını belirten Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Torun, nine, dede anne ve babanın bir arada olacağı bir merkez. Hepsini kendine çekecek olan bir merkez. Türkiye’de bu konsepte inşa edilmiş bir merkez yok. Şuan biz inşa ediyoruz. İlkadım bölgesindeki bütün mahallelere hitap edecek. Kafesi, parkı, kursuyla her detay yer alıyor. Okul öncesi eğitim hizmetleri olacak. Kadınlarımızın hayatında değişikliğe neden olacak kurslar olacak” dedi.

 

VATANDAŞLAR HEYECANLA BEKLİYOR

 

 

 

Eski Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin bulunduğu bölgede yaşayan vatandaşlar ise projenin hayata geçmesini heyecanla bekliyor. Yapılacak merkezin bölgeye ayrı bir canlılık getireceğini söyleyen Mustafa Genç “Her yaştan insan için çok güzel olur. Gençlerimiz kadınlarımız için yeni bir buluşma, gelişme alanı. Büyükşehir belediyemize çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

 

 

Salim Gülsün ise, tarihi dokuyu kaybetmeden yapılacak her projeyi destekleyeceklerini dile getirerek “Nihayetinde atıl durumda olan bir yer güzel bir merkeze dönüşecek. Bu merkezle buranın da atmosferi değişecek diye umuyorum” şeklinde konuştu. Ayşe Yılmaz ise, “Gayet güzel. Açılınca bende giderim. Biran önce tamamlanır inşallah” diyerek merkezin yapılmasını heyecanla beklediğini söyledi.

 

TARİHİ HASTANE BİNASI İLE İLGİLİ BİLGİ:

 

1902 yılında ‘Canik Hamidiye Hastanesi’ ismiyle hizmete giren ve 1908’de adı Canik Gureba olarak değiştirilen hastane, 1924’de ‘Samsun Millet Hastanesi’ ismini aldı. 1954’te Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na devredilerek Samsun Devlet Hastanesi oldu. 1970 yılında ise hastanenin taşınmasıyla bir süre boş kalan bina, Karadeniz Bölgesi Ruh ve Sinir Hastanesi olarak hizmet vermeye başladı. 1980’de ise adı ‘Karadeniz Bölgesi’ unvanı kaldırılarak Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi oldu. 2007 yılında bir hastanın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan yangında büyük hasar gören tescilli tarihi bina, hastanenin yeni hizmet binasına taşınmasıyla da atıl hale düştü. Sağlık Bakanlığı ile protokol imzalayan Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin bölge için yapmayı planladığı proje Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından da onaylandı ardından da tarihi bina ve alan Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.