enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak

DR. ALİ KORKMAZ’DAN ARICILIK EĞİTİM SEMİNERİ

DR. ALİ KORKMAZ’DAN ARICILIK EĞİTİM SEMİNERİ
A+
A-

DR. ALİ KORKMAZ’DAN ARICILIK EĞİTİM SEMİNERİ

 

SAMSUN’UN Alaçam İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü koordinesinde Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz’dan arıcılık semineri verildi.

Alaçam Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Konferans Salonu’nda 18 Ocak 2023 Çarşamba günü Saat 13.00’da Samsun Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Ali Korkmaz’dan katılan kursiyerlere arı ırkları, balın tanımı, bileşimi ve üretimi, arı yetiştirme teknikleri, arı ürünleri, polen propolis, arı sütü, kaliteli bal üretiminde flora, arıcılıkta ilkbahar ve sonbahar bakımı, arı hastalık ve zararlıları gibi konularında eğitim verdi.

Korkmaz; Arıcılık tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yoğun ilgi gören tarımsal bir uğraştır. Toplumun her aşamasından insanların gerek ticari gerekse hobi amacıyla yaptığı arıcılık aynı zamanda doğanın sürekliliğini sağlama noktasında da önemli bir işlevi yerine getirmektedir. Gerek ilginç yaşamları gerekse gözlerden gizli ve farklı yapıları nedeniyle arıcılığa ilgi duyanların ilk yaptığı iş, bu konuda hazırlanmış olan yayınları okumaktır. Bu konuda ülkemizde son yıllarda yayın sayısı artış göstermektedir. Temelde hepsi arıcılık konusunda okuyucunun soru ve sorunlarına çözüm üretmeye çalışmaktadırlar. Ancak kitapların neredeyse tamamı birbirinin tekrarı olan bilgiler içermekte, farklı bakış açıları ve yöntemleri içerme, yeni gelişmeleri aktarma noktasında eksiklik veya anlaşılabilirlik sorunu barındırmaktadır. Günlük uğraşların arasında okuma yoksunluğu çekilen ülkemizde anlaşılabilirlik sorunu da karşımıza çıkmaktadır.

Bal arıları koloni şeklinde yaşam sürer ve tüm yaşantıları petekler üzerinde gerçekleşir, Ana, işçi ve erkek arılar kuluçka döneminde gözlerin açık ve kapalı olduğu dönemler geçirirler, Tüm arılar yumurta, larva ve pupa dönemlerini geçirerek ergin hale gelip petek gözlerinden çıkarlar, Yumurta dönemi her bireyde 3 gün olup bu süre sonunda yumurta kabuğu yırtılarak larva çıkmaktadır, Larva dönemi boyunca tüm arılarda besleme yapılmaktadır. İlk 3 gün arı sütü ile beslenen larvalar daha sonra cinsiyetine göre beslenmektedir. İşçi arılar içeriğinde bal ve polen de bulunan İşçi Arı Jelesi ile beslenirken erkek arılar da daha farklı özellikteki Erkek Arı Jelesi ile beslenirler. Ana arı olacak larvalar ise sürekli ve bol miktarda arı sütü ile beslenirler, Larva dönemi sonuna doğru besleme biter.

 

İçeriden larva ve dışarıdan işçi arılar tarafından gözler kapatılır. Bu aşamadan sonra pupa dönemi başlar ve erginleşme ile bu dönem son bulur. Erginleşen arı petek gözünü açarak dışarı çıkar, Tüm gelişme süresince bal arıları 5 adet gömlek değiştirerek gelişimlerini tamamlarlar dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.